Tips

Luister naar uw voeten


Pijnlijke voeten zijn niet normaal. Verdring pijn aan uw voeten dus niet, maar doe er wat aan. De meeste voetproblemen zijn op te lossen, en uw pedicure kan daar vaak een belangrijke bijdrage aan leveren.Uw voeten wassen


Uw voeten kunt u het beste dagelijks met handwarm water zonder zeep wassen. Droog uw voeten na het wassen altijd heel goed af, vooral tussen de tenen met een schone handdoek. Als u niet goed bij uw voeten komt, vraag dan hulp van familie. Laat uw voeten even aan de buitenlucht drogen en breng dagelijks een vochtregulerende créme aan op de gehele voet, behalve tussen de tenen. Vraag aan uw pedicure welke créme u het beste kan gebruiken. Ieder huidtype is anders.Voorkom ingroeiende teennagels


Ingroeiende teennagels is erg pijnlijk en meestal komt het voor aan de grote teennagel. Dit moet zo snel mogelijk verholpen worden door uw pedicure om te voorkomen dat deze echt gaan ingroeien.


Hoe kan men ingroeiende teennagels krijgen?

- Door het te kort of verkeerd knippen van de nagels

- Door slecht passende/ te smalle schoenen

- Het kan ook zo zijn door het vele baden van voeten en door tranpiratie dat de nagelomgeving te week wordt.


Hoe kan u uw nagels het beste knippen?

- Niet te kort

- Recht, dus niet te rond, mag wel iets met de nagel meeknippen

- Knip geen hoeken weg.


Maak een afspraak bij uw pedicure om uw nagels op een goede wijze te laten knippen.Voorkom kloven:


Kloven zijn plekken waar de huid gespleten is, open barsten doordat deze minder elastisch is geworden door een te droge huid. De kloven komen meestal in de eeltranden aan de hiel voor.


Wat kunt u er zelf aan doen?

- Bezoek uw pedicure om de kloven te laten behandelen

- Iedere avond uw voeten goed inwrijven met vochtinbrengende créme. Laat u adviseren door uw pedicure welke   

  voetencréme het beste voor u is.


Kloven doen echt pijn. Beter voorkomen dan genezen!!Mycose (schimmel) nagels en schimmelinfecties aan de voeten:


De infectie wordt vaak overgebracht door geinfecteerde huidschilfers, vaak in openbare ruimtes. Ook Mycosenagels gebeurd op dezelfde manier.

Vochtige voeten als gevolg van slecht afdrogen of transpiratie, vormen een prettige omgeving voor schimmels. Draag daarom altijd badslippers in openbare ruimtes! Spray uw voeten voordat u bv gaat zwemmen in met Mykosept, u voorkomt zo schimmels. Het dragen van knellende, niet ademende schoenen en nylon sokken moet daarom zoveel mogelijk vermeden worden.

Gebruik een aparte schone handdoek voor het afdrogen van uw voeten. Gebruik deze handdoek eenmalig en was deze op minimaal 60°


Behandeling van Mycosenagels:


- Uw pedicure freest alle aangetaste delen van de nagel zoveel mogelijk weg. De nagel wordt dan dunner en gladder   

  gemaakt.

- Als de nagel dunner is gemaakt, kunt u gaan starten met Mykocure, een schimmeldodend middel, vraag naar de

  mogelijkheden bij uw pedicure.

- Om de 6 weken een afspraak maken bij uw pedicure om uw nagels bij te houden en eventueel dunner te frezen, zo heeft

  het schimmeldodend middel een effectieve werking.

- Vaak gaat hier een jaar overheen voordat de nagel volledig is uitggegroeid.Zweetvoeten:


Zweetvoeten ontstaan door bacteriën die op de voeten leven. Deze bacteriën vormen een prettige omgeving in warme en vochtige ruimtes. Doordat wij mensen geregeld dichte schoenen dragen, met daarin ook nog sokken, ontstaat het ideale klimaat voor bacteriën. Deze bacteriën produceren afvalstoffen en onaangename geuren. Op het moment dat zweet door de huid naar buiten komt, ruikt het niet, het zijn echter de bacteriën die bestanddelen uit zweet omzetten in ruikende geurstoffen.


Wat kan je doen aan zweetvoeten:


Wanneer u last heeft van zweetvoeten, is het aan te raden om een bezoek te brengen aan uw pedicure. Pedicures zijn gespecialiseerd in het gezond krijgen en houden van je voeten en kunnen dus ook uw zweetvoeten behandelen en daarnaast advies geven over maatregelen om zweetvoeten tegen te gaan, zoals het dragen van inlegzolen. Naast een bezoek aan de pedicure, kun u zelf ook een aantal maatregelen nemen tegen zweetvoeten, namelijk:


- Was je voeten regelmatig.

 

- Neem af en toe een voetenbad met zeezout.


- Maak gebruik van antibacteriële zeep.


- Droog je voeten goed af.


- Draag sokken van katoen of wol en vermijd polyester.


- Draag elke dag schone sokken. Ligt aan de ernst van de zweetvoeten, misschien moeten de sokken 2 tot 3 maal dgs

  verschoont worden.


- Draag goed ventilerende schoenen en trek de schoenen ook regelmatig uit (bijvoorbeeld als je thuis bent).


- Wissel regelmatig van paar schoenen.


- Gebruik talkpoeder om je voeten droog te houden.Likdoorns:


Likdoorns groeien van buiten naar binnen. Dit gebeurt wanneer eeltvorming op uw voet door druk van de schoen op een kleine ruimte naar binnen wordt gedrukt. Deze druk ontstaat door regelmatige druk of wrijving van de schoen op de huid.


Een likdoorn heeft een kegelvorm en groeit met de punt naar binnen. Deze kegelvorm zorgt er ook voor dat een likdoorn pijn doet wanneer je erop drukt. In het midden van de likdoorn hopen dode huidcellen zich op, hierdoor is het midden van de likdoorn vaak wat donkerder van kleur.


De meest voorkomende plekken voor likdoorns op de voeten zijn:


- de voetzool

- de bovenkant of zijkant van de teen

- de teentop


Uw pedicure heeft ervaring met het verwijderen van likdoorns. Daarnaast kan uw pedicure u voorzien van advies om likdoorns in de toekomst te voorkomen, bijvoorbeeld door te kijken naar uw schoeiselSchoenen kopen


Goede en goed passende schoenen zijn een weldaad voor uw voeten. Volgens onderzoek kunt u het beste in de namiddag uw schoenen kopen. In de loop van de dag kunnen uw voeten namelijk een beetje opzwellen. Op die manier voorkomt u onnodig knellende schoen en…..voetproblemen!


Let bij uw aanschaf ook op de breedte van de schoen! (en dat is wat anders als een maatje groter nemen als de schoen te smal is...)


Verhelp eeltranden aan de hiel


Wanneer u eeltranden aan de hiel hebt, komt dit meestal doordat u op te kleine schoenen, met een open hiel, loopt. De huid gaat min of meer over de rand van de achterzijde van de schoen. Dit is een verschijnsel wat je vaak ziet in de zomermaanden. Het heeft vaak een brokkelige rand. Soms lijkt het een dikke eeltrand, maar bij behandeling blijkt het een dunne eeltlaag te zijn.

Voorkom deze eeltrand door het dragen van goed passende schoeisel.Bij vragen of voor het verkrijgen van advies bent u bij mij op het goede adres.
Afgaande op de richtlijnen van het RIVM, het kabinet en de Branchorganisatie

ProVoet wat betreft het coronavirus ben ik genoodzaakt om tijdelijk mijn praktijk 

te sluiten t/m 6 april. Hierna wordt verder gekeken of deze richtlijnen

gehandhaafd blijven. Hopende u hiermee voldoende te hebben geinformeerd!

Blijf allemaal gezond!

Met Vriendelijke Groet,

Simone Moureaux

Voetzorg Simone.